Reszponzív Mobilbarát Weboldal / Reszponzív Web Design- Tipográfia, PX, EM, REM, %, VW, VH

Reszponzív Mobilbarát Weboldal /
Reszponzív Mobilbarát Web Design készítés

Mi a különbség a (Pixel) PX, EM, REM, %, VW és VH között?Viewport

Mi a célja ennek az írásnak? És miért fontos a reszponzív weboldal?

Korábban magam is küzdöttem a reszponzivitással, mobil megjelenéssel (még ma is gyakran okoz némi gondot ;), hogy mihez mely mértékegységet használjak és mit is jelentenek ezek…

Az alábbi írásban megtalálhatók a lényegesebb információk egy helyen összeszedve. Ami segítséget adhat a megértésben vagy a tisztánlátásban a weboldalakhoz kötődő reszponzivitási tiporáfiai és vizuális elrendezést segítő egységekhez, azok megnevezésének, jelentésének, működésének megértéséhez.

reszponzív mobilbarát webdesign reszponzív mobilbarát weboldal reszponzív webdizájn
reszponzív mobilbarát weboldal reszponzív mobilbarát webdesign (reszponzív webdizájn)

Stílus beállítások CSS-ben vagy WordPress Weboldal készítés esetében. Például.: Elementor vagy bármely oldalszerkesztő esetén

Példánk a WordPress Weboldalkészítés mentén mutatja be a különbségeket, de ezek tökéletesen igazak mindenféle weboldalhoz kötődő Webfejlesztés, Webdesign megoldások esetén. A HTML és a CSS esetében is ugyanezt a logikát és elnevezéseket használjuk. Ilyen vonatkozásban univerzális megjelenésre, stílusra is helytálló tudásról beszélünk.

A fenti téma WordPress és Elementor, az egyik kedvelt weboldalépítő példája mentén kerül bemutatásra. Nagyon hasonlóan néz ki a szintén közkedvelt Divi weboldalépítő esetén is.

PX, EM, REM, %, VW, VH

Weboldal készítés során észreveheti, hogy egyes elemek méretezési lehetőségekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a PX, EM, REM, %, VW vagy VH használatát / kiválasztását. A fentiek megfelelő használata egyik alapvetései a reszponzív weboldalaknak. De mit jelentenek valójában ezek az opciók, és mikor érdemes az egyiket a másik helyett használni?

reszponzív mobilbarát weboldal, reszponzív weboldal, reszponziv weboldal, reszponziv webdesign, Reszponzív Mobilbarát Weboldal készítés, reszponzív weboldal készítés, reszponzív weboldal készítése, reszponzív weboldal készítés ár, reszponzív weboldal telefon, PX, Pixel, EM, REM, %, VW, VH, Viewport Height, Margó, Viewport Width, viewport width css, Stílusok, Stílus beállítások, CSS, HTML, WordPress, Elementor, DIVI, oldalszerkesztő, weboldalszerkesztő, ingyenes weboldalszerkesztő, Blog, Tipográfia, abszolút egységek, relatív egységek, mi a különbség, w3schools, wordpress weboldal készítés, WebDesign, Reszponzív, Mobilbarát WebDesign, reszponzív mobilbarát webdesign, tartalomjegyzék, cikk, WordPress Weboldalkészítés, Mi a különbség az EM és a REM között?, mértékegységek, rövidítések, magyarázatok, Tipp, Viewport, böngészőablak, SEO útmutató, SEO tanácsok, SEO Linkek, Keresőoptimalizálási alapok, Ingyenes WebDesign / WebDesigner Tanfolyam (3. rész), Ingyenes Webdesign tanfolyam, Ingyenes webdesigner tanfolyam, Webdesigner tanfolyam, Webdesigner képzés, Webdesigner iskola, reszponziv web design, webserve.hu, webserve, PX EM REM % VW VH, responsive webdesign, reszponzív webdesign, reszponzív jelentése, reszponzív weboldalak készítése, reszponzív weboldal jelentése, reszponzív webdizájn, reszponzív mobilbarát webdizájn, reszponziv, reszponziv webalkalmazas, mobilbarát weboldal, tipografia, tipograph, tipography, reszponzív web design, responsive web design, em vs rem, rem vs em, px vs em vs rem vs vh, px vs em vs rem, px vs em vs rem vs % precentage, vh vs vw, mobile friendly, mobile friendly website, mobile friendly web design, mobile friendly website design, mobil barát, mobilbarát, viewport size, rem vs px, em rem vs px, rem vs vh, rem vs pixels, vw em, css vw, em rem css Reszponzív Mobilbarát Weboldal / Reszponzív Web Design- Tipográfia, PX, EM, REM, %, VW, VH
Tipográfia (PX, EM, REM, %) – A weboldal készítés, reszponzív weboldal készítés és Blog

Ehhez kezdjük az alapokkalCSS, Stílusok, Stílus beállítások, Margók típográfia és egyebek

A CSS-ben az elemek méretét vagy hosszát különböző mértékegységek segítségével adhatja meg. Az Elementor egyes opcióiban megtalálható mértékegységek közé tartozik a PX, EM, REM, %, VW és VH, bár a CSS-ben még számos más is rendelkezésre áll. Nem minden Elementor-elem kínálja az összes ilyen mértékegységet. Például a Divi vagy az Elementor csak azokat az opciókat mutatja be, amely alkalmazásának a legtöbb értelme van az adott elemhez.

A legfontosabb szempont a különböző egységek megismeréséhez, hogy egyes egységek, például a PX, abszolút egységek, míg mások relatív egységek.

Abszolút egységek

Ingyenes WebDesign / WebDesigner Tanfolyam (3. rész)
Ingyenes WebDesign / WebDesigner Tanfolyam (3. rész)

PX = Pixel, DPI, Fix egység

A pixelek (px) abszolút egységnek számítanak, bár a megjelenítő eszköz DPI-jéhez és felbontásához képest relatívak. Magán az eszközön azonban a PX egység fix, és nem változik semmilyen más elem alapján. A PX használata problémás lehet a reszponzív webhelyek esetében, de egyes elemek következetes méretezésének fenntartásához hasznos. Ha vannak olyan elemei, amelyek méretét nem szabad átméretezni, akkor a PX használata jó választás.

WordPress Weboldal Készítés Online Jelenlét WordPress üzemeltetés WordPress karbantartás WebDesign - WebServe.huem rem vs px ; elementor px em rem ; px em rem vw ; elementor használata ; elementor px em rem vw ; rem vs vh ; px vh ; css vw ; px vh vw elementor ; em rem px vw vh ; em rem css ; pixel kép készítése ; em rem px vw vh ; vh vs vw ; px vh vw elementor ; rem vs pixels ; 24px to rem ; em rem vh vw in css ; em webdesign ; px rem em vh vw ; vw em ; px to vw ; rem css ; rem vs em vs vh ; vh px em ; vh vs vw ; vh vs px ; vw elementor ; vw em ; vw rem ; vw to px ; rem vs pixels ; vw to px ; webdesign elementor ; webdesigner elementor; web design elementor ; vw vs rem ; px em vw rem vs px ; px vs em vs rem vs vh ; responsive design; reszponzív design ; reszponzív dizájn; reszponzív web design ;css vw ; css px em rem vh vw ; rem elementor ; rem webdesign ; css rem vw ; em rem vw vh ; reszponzív weboldal készítés ; reszponzív weboldal készítése ; elementor px vh vw ; reszponzív webfejlesztés ; reszponzív honlap; reszponziv webfejlesztés ; reszponziv honlap ; elementor tanfolyam ; reszponzív webfejlesztés ; reszponzív web design ; reszponzív webdesign ; reszponsive web design ; reszponsive web design ; reszponzív honlap ; mobilbarát weboldal készítése ; mobilbarát weboldal készítés ; weboldal tervezés ; reszponzív weboldal készítés ; reszponzív weboldal ; rem vs pixels em rem px vw vh ; elementor px em rem vw ; em rem px vw vh ; rem vs pixels;
PX, Pixel, mint abszolút, fix egység

Relatív egységek (EM, REM, %, VW VH)

EM:

A szülőelemhez viszonyítva

REM:

A gyökérelemhez (HTML-tag) viszonyítva.

%:

A szülőelemhez viszonyítva

VW:

A nézetablak szélességéhez viszonyítva.

VH:

A nézetablak magasságához viszonyítva.

A pixeltől, PX-től eltérően az olyan relatív egységek, mint a %, EM és REM jobban megfelelnek a reszponzív tervezéshez, és segítenek a hozzáférhetőségi szabványoknak is megfelelni. A relatív egységek jobban skálázódnak a különböző eszközökön, mivel egy másik elem méretének megfelelően felfelé és lefelé is skálázódhatnak.

SEO Útmutató, SEO Tanácsok 1. rész
SEO Útmutató, SEO Tanácsok 1. rész

Nézzünk egy egyszerű példát.

A legtöbb böngészőben az alapértelmezett betűméret 16px. A relatív egységek ebből az alapból számítják ki a méretet. Ha ezt az alapot megváltoztatja a HTML-címke alapméretének CSS segítségével történő beállításával, akkor ez lesz az alapja a relatív egységek kiszámításának az oldal többi részén. Hasonlóképpen, ha a felhasználó beállítja a betűméretet, akkor ez lesz a relatív egységek számításának alapja.

Mit jelentenek tehát ezek az egységek, ha az alapértelmezett 16px-ről van szó?

A megadott szám megszorozza ezt a számot az alapértelmezett méret szorzatával.

1em = 16px (1 * 16)

2em = 32px (2 * 16)

0.5em = 8px (0.5 * 16)

1rem = 16px

2rem = 32px

0.5rem = 8px

100% = 16px

200% = 32px

50% = 8px

Rendben, de mi van, ha Ön vagy a felhasználó megváltoztatja az alapértelmezett méretet? Mivel ezek relatív egységek, a végleges méretértékek az új alapméret alapján lesznek meghatározva. Bár az alapértelmezett 16px, ha Ön vagy a felhasználó 12px-re módosítaná, akkor a számított méretek a következők lennének:

1em = 12px (1 * 12)

2em = 24px (2 * 12)

0.5em = 6px (0.5 * 12)

1rem = 12px

2rem = 24px

0.5rem = 6px

100% = 12px

200% = 24px

50% = 6px

Ez megadja a felhasználónak a szabadságot, hogy beállítsa a böngésző alapértelmezett betűméretét, miközben megtartja az egyes elemek általad megadott relatív méretarányát.

Sikeres honlap emberek orulnek

Mi a különbség az EM és a REM között?

A fenti ábrát nézve az EM és a REM pontosan ugyanúgy néz ki. Miben különböznek tehát?

Egyszerűen fogalmazva, az öröklődés alapján különböznek. Mint említettük, az REM a gyökérelemen (HTML) alapul. Minden olyan gyermekelem, amely REM-et használ, a HTML gyökérméretet használja számítási pontként, függetlenül attól, hogy a szülőelemben van-e más méret megadva vagy sem.

h1 {
 font-size: 60px;
}

p {
 font-size: 25px;
 line-height: 50px;
}

*Forrás: https://www.w3schools.com/css/css_units.asp

Az EM viszont a szülőelem betűméretén alapul. Ha egy szülőelemnek más mérete van, mint a gyökérelemnek, akkor az EM számítása a szülőelem alapján történik, nem pedig a gyökérelem alapján. Ez azt jelenti, hogy az EM-et méretezéshez használó beágyazott elemek néha olyan méretűek lehetnek, amire nem számított. Másrészt viszont finomabb vezérlést biztosít, ha az oldal egy adott területének méretét kell megadni.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
h1 {
 font-size: 4rem;
}

p {
 font-size: 2em;
 line-height: 2rem;
}
</style>
</head>
<body>

<h1>Ez a heading 1</h1>
<h2>Ez a heading 2</h2>
<p>Ez egy bekezdés</p>
<p>Egy másik bekezdés</p>

</body>
</html>

Mi a helyzet a %, VW és VH értékekkel? Miről szólnak ezek?
Míg a PX, EM és REM elsősorban a betűtípus méretezésére szolgál, addig a %, VW és VH leginkább a margók, kitöltések, távolságok és szélességek/magasságok esetében használatosak.

(Akit érdekel, itt található egy Pixel / EM konvertáló prpgram)

Ismétlem, a VH a „viewport height”, azaz a megjeleníthető képernyő magassága. A 100VH a nézetablak magasságának 100%-át, vagyis a képernyő teljes magasságát jelenti. És természetesen a VW a „viewport width”, azaz a képernyő látható szélessége. A 100VW a nézetablak szélességének 100%-át, vagyis a képernyő teljes szélességét jelentené. A % a szülőelem méretének százalékát tükrözi, függetlenül a nézetablak méretétől.

Nézzünk néhány példát arra, hogy az Elementor hol ad %, VW és VH lehetőségeket.

Oszlopszélességek: Például ha egy Elementor oszlop elrendezését szerkeszti, észreveheti, hogy csak egy szélesség méretezési egység áll rendelkezésre – %. Az oszlopszélesség csak akkor működik jól és reszponzívan, ha százalékos értékeket használ, ezért más lehetőség nincs megadva.

Behúzás vagy Padding: A szakasz kitöltése PX, EM vagy %-ban adható meg. A margókhoz hasonlóan gyakran előnyösebb az EM vagy a % használata, így a kitöltés relatív marad, ahogy az oldal mérete növekszik.

Betűméret: Ha egy elem, például egy címsor tipográfiáját szerkeszti, négy választási lehetőséget lát: PX, EM, REM és VH.

Előfordult már, hogy létrehozott egy nagyméretű fejlécet, és megcsodálta, milyen jól néz ki asztali számítógépen, majd rájött, hogy mobilon túl nagy? (én igen, nem is egyszer :).

Weboldal üzemeltetés Komplex weboldal és kapcsolódási pontjai ábraem rem vs px ; elementor px em rem ; px em rem vw ; elementor használata ; elementor px em rem vw ;rem vs vh ; px vh ; css vw ; px vh vw elementor ; em rem px vw vh ; em rem css ; pixel kép készítése ; em rem px vw vh ;vh vs vw ; px vh vw elementor ; rem vs pixels ; 24px to rem ; em rem vh vw in css ; em webdesign ; px rem em vh vw ;vw em ; px to vw ; rem css ; rem vs em vs vh ; vh px em ; vh vs vw ; vh vs px ; vw elementor ; vw em ; vw rem ; vw to px ;rem vs pixels ; vw to px ; webdesign elementor ; webdesigner elementor; web design elementor ; vw vs remrem vs pxcss vwelementor px vh vwelementor tanfolyamreszponzív webfejlesztésreszponzív honlapmobilbarát weboldal készítésemobilbarát weboldal készítésweboldal tervezésreszponzív weboldal készítésreszponzív weboldal készítése

Ennek elegáns megoldásának kulcsa az, hogy a PX helyett az EM, REM vagy a VW-t használja. Hogy melyiket választja, az az Ön konkrét helyzetétől függ. Én általában az EM-et választom, mert azt akarom, hogy a méret a címsor szülőjéhez viszonyítva legyen. Ha azonban azt szeretné, hogy a méret a gyökér (HTML) méretéhez viszonyítva legyen, akkor válassza inkább az REM-et. Vagy beállíthatja, hogy a nézetablak szélességéhez (VW) viszonyítva legyen, ha ez jobban megfelel az Ön esetében.

Ne feledje, hogy a betűméret PX-értékeit eszközönként is beállíthatja, ha az Eszköz ikonok segítségével megadhatja az asztali, a táblagép és a mobil méretét. Ez azonban még mindig korlátozza a reszponzivitást és a hozzáférhetőséget, ezért ezt tartsa szem előtt, ha a PX-et választja.

További információk a VW-ről és a VH-ról
A nézetablak-egységek a böngésző aktuális nézetablakának (a böngésző aktuális méretének) százalékát jelentik. Bár hasonlóak a % egységekhez, mégis van különbség. A nézetablak-egységek a böngésző aktuális nézetablak méretének százalékában kerülnek kiszámításra. A százalékos egységek viszont a szülőelem százalékában kerülnek kiszámításra, ami eltérhet a nézetablak méretétől.

Vegyünk egy példát egy 480px x 800px méretű mobil képernyő nézetablakra.

1 VW = a nézetablak szélességének 1%-a (vagy 4,8px).

50 VW = a nézetablak szélességének 50%-a (vagy 240px)

1 VH = a nézetablak magasságának 1%-a (vagy 8px)

50 VH = a nézetablak magasságának 50%-a (vagy 400px)

Ha a nézetablak mérete változik, akkor az elem mérete is változik.

Mikor érdemes az egyik egységet a másikkal szemben használni?
Végső soron erre a kérdésre nincs tökéletes válasz. Általánosságban elmondható, hogy gyakran a legjobb, ha a relatív egységek egyikét választja a PX helyett, így a weblapjának a legjobb esélye van a gyönyörűen reszponzív dizájn megjelenítésére. Válassza azonban a PX-et, ha biztosítani szeretné, hogy egy elem mérete soha ne változzon semmilyen törésponton, és ugyanaz maradjon, függetlenül attól, hogy a felhasználó más alapértelmezett méretet választott-e. A PX-egységek még akkor is konzisztens eredményt biztosítanak, ha ez nem ideális.

WebServe_Business_IT_Devices_with_Handem rem vs px ; elementor px em rem ; px em rem vw ; elementor használata ; elementor px em rem vw ;rem vs vh ; px vh ; css vw ; px vh vw elementor ; em rem px vw vh ; em rem css ; pixel kép készítése ; em rem px vw vh ;vh vs vw ; px vh vw elementor ; rem vs pixels ; 24px to rem ; em rem vh vw in css ; em webdesign ; px rem em vh vw ;vw em ; px to vw ; rem css ; rem vs em vs vh ; vh px em ; vh vs vw ; vh vs px ; vw elementor ; vw em ; vw rem ; vw to px ;rem vs pixels ; vw to px ; webdesign elementor ; webdesigner elementor; web design elementor ; vw vs remrem vs pxcss vwelementor px vh vwelementor tanfolyamreszponzív webfejlesztésreszponzív honlapmobilbarát weboldal készítésemobilbarát weboldal készítésweboldal tervezésreszponzív weboldal készítésreszponzív weboldal készítése

Az EM relatív a szülőelem betűméretéhez képest, tehát ha az elem méretét a szülőelem mérete alapján szeretné méretezni, használja az EM-et.

Az REM a gyökér (HTML) betűmérethez viszonyítva, tehát ha az elem méretét a gyökérméret alapján kívánja méretezni, függetlenül attól, hogy a szülő mérete milyen, használja az REM-et. Ha az EM-et használta, és a sok egymásba ágyazott elem miatt méretezési problémákat tapasztal, valószínűleg az REM lesz a jobb választás.

A VW olyan teljes szélességű (100%-os) elemek létrehozásához hasznos, amelyek kitöltik a teljes nézetablak szélességét. Természetesen a nézetablak szélességének bármely százalékát használhatja más célok eléréséhez, például 50%-ot a szélesség feléhez stb.

A VH hasznos a teljes magasságú elemek létrehozásához (100%), amelyek kitöltik a teljes nézetablak magasságát. Természetesen a nézetablak magasságának tetszőleges százalékát használhatja más célok eléréséhez, például 50% a magasság feléhez stb.

A % hasonló a VW és a VH értékekhez, de nem a nézetablak szélességéhez vagy magasságához viszonyított hossz. Ehelyett a szülőelem szélességének vagy magasságának százalékos értéke. A százalékos egységek gyakran hasznosak például a margók szélességének beállításához.

Mértékegységek, rövidítések, jelentések, magyarázatok

Reszponzív webdesign egységek, unitok
em rem vs px ; elementor px em rem ; px em rem vw ; elementor használata ; elementor px em rem vw ;rem vs vh ; px vh ; css vw ; px vh vw elementor ; em rem px vw vh ; em rem css ; pixel kép készítése ; em rem px vw vh ;vh vs vw ; px vh vw elementor ; rem vs pixels ; 24px to rem ; em rem vh vw in css ; em webdesign ; px rem em vh vw ;vw em ; px to vw ; rem css ; rem vs em vs vh ; vh px em ; vh vs vw ; vh vs px ; vw elementor ; vw em ; vw rem ; vw to px ;rem vs pixels ; vw to px ; webdesign elementor ; webdesigner elementor; web design elementor ; vw vs remrem vs pxcss vwelementor px vh vwelementor tanfolyamreszponzív webfejlesztésreszponzív honlapmobilbarát weboldal készítésemobilbarát weboldal készítésweboldal tervezésreszponzív weboldal készítésreszponzív weboldal készítése
Reszponzív webdesign egységek, unitok (EM, REM, VW, VH, %)
*Forrás:w3schools.com ; elementor.com

em rem vs px ; elementor px em rem ; px em rem vw ; elementor használata ; elementor px em rem vw ; rem vs vh ; px vh ; css vw ; px vh vw elementor ; em rem px vw vh ; em rem css ; pixel kép készítése ; em rem px vw vh ; vh vs vw ; px vh vw elementor ; rem vs pixels ; 24px to rem ; em rem vh vw in css ; em webdesign ; px rem em vh vw ; vw em ; px to vw ; rem css ; rem vs em vs vh ; vh px em ; vh vs vw ; vh vs px ; vw elementor ; vw em ; vw rem ; vw to px ; rem vs pixels ; vw to px ; webdesign elementor ; webdesigner elementor; web design elementor ; vw vs rem ; px em vw rem vs px ; px vs em vs rem vs vh ; responsive design; reszponzív design ; reszponzív dizájn; reszponzív web design ;css vw ; css px em rem vh vw ; rem elementor ; rem webdesign ; css rem vw ; em rem vw vh ; reszponzív weboldal készítés ; reszponzív weboldal készítése ; elementor px vh vw ; reszponzív webfejlesztés ; reszponzív honlap; reszponziv webfejlesztés ; reszponziv honlap ; elementor tanfolyam ; reszponzív webfejlesztés ; reszponzív web design ; reszponzív webdesign ; reszponsive web design ; reszponsive web design ; reszponzív honlap ; mobilbarát weboldal készítése ; mobilbarát weboldal készítés ; weboldal tervezés ; reszponzív weboldal készítés ; reszponzív weboldal ; rem vs pixels em rem px vw vh ; elementor px em rem vw ; em rem px vw vh ; rem vs pixels; em rem vs px; vh vs vw ; em rem css ; css vw; css vh ;

Tipp: Az em és rem egységek praktikusak a tökéletesen skálázható, reszponzív elrendezés létrehozásában!

*Viewport = a böngészőablak mérete. Ha a nézetablak 50 cm széles, akkor 1vw = 0,5 cm.

Ha tetszett amit itt olvasott, ossza meg mással is! Köszönjük!

Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email
Print

Nézze meg további cikkeinket is:

Weboldal készítés árak WebServe-Weboldal-Webshop-készités-Online-Marketing-Web-Design-unsplash_M

Weboldal Készítés Árak: A Titkos Recept a Költségek Optimalizálására!

Sok vállalkozásvezetőnek, tulajdonosnak és magánszemélynek vagy induló vállalkozásnak kérdés, hogy mennyibe kerül egy hatékony weboldal kialakítása, és hogyan lehet optimalizálni a költségeket anélkül, hogy a minőséget áldoznák fel. Ebben a cikkben felfedjük a titkos receptet a weboldal készítés árainak optimalizálásához, és néhány érdekes példával szemléltetjük a különböző költségstratégiákat.

Tovább »
Weboldal készítés árak honlapkészítés költségei mennyibe kerül egy honlap készítés 2024-ben?

Honlapkészítés árai 2024-ben

Honlapkészítés árai 2024-ben. Mennyibe kerül egy Honlap 2024-ben? – WebServe.hu A honlapkészítés árai és költségei számos tényezőtől függnek, beleértve a weboldal méreteit, funkcióit, a felhasznált

Tovább »
hu_HUHungarian
Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás

Hogy csak arról értesüljön, amiről szeretne.

Sikeres feliratkozás!

Megvalósítom Önmagamat!

Weboldalt akarok! Webserve.hu

Maradjon még! :)

Ajándékkal várjuk!
Szeretne Sikeresebb lenni?

 

Válasszon weboldal készítési kedvezmény vagy ingyenes weboldal mini audit közül. Írja meg itt, melyiket szeretné.